Calgary Booster Juice was using countertop cleaner to wash fruits and veggies ** Un Booster Juice de Calgary estaba usando un limpiador de mostrador para lavar frutas y verduras




An Alberta Health Services inspection last week found a northwest Calgary Booster Juice was using countertop cleaner to wash fruits and vegetables.

On Dec. 30, inspectors found the smoothie bar in Crowfoot Crossing was using Sani-Stuff — a powerful benzalkonium chloride cleaner for sanitizing hard surfaces like countertops and equipment — to wash food.

They also found that Windex and stain remover were being stored in the Sani-Stuff bottles, wheatgrass planters were being stored near ready-to-eat-fruits and veggies, and no probe thermometer was being used to ensure foods were being kept at the right temperatures.

The restaurant was ordered to:

  • Stop using non-food-safe cleaners to wash food.
  • Provide a thermometer.
  • Store wheatgrass on a bottom shelf to prevent contamination.
  • And re-label bottles to identify what chemicals are inside.

Sani-Stuff's website states the chemical should only be used to disinfect hard surfaces in locations like restaurants or hospitals, and that it could cause severe skin burns and eye damage and should not be inhaled.

An AHS spokesperson said the Booster Juice location has complied with the orders and the inspection was the result of a tip from the public.

"The amount of sanitizer that could have come into contact with food was at a very low concentration and did not present a significant health concern," reads a statement from AHS.

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Una inspección de los Servicios de Salud de Alberta la semana pasada encontró que un Booster Juice de Calgary al noroeste estaba usando un limpiador de mostrador para lavar frutas y verduras.

El 30 de diciembre, los inspectores encontraron que la barra de batido en Crowfoot Crossing estaba usando Sani-Stuff, un poderoso limpiador de cloruro de benzalconio para desinfectar superficies duras como encimeras y equipos, para lavar los alimentos.

También encontraron que Windex y el quitamanchas se almacenaban en las botellas de Sani-Stuff, las plantadoras de hierba de trigo se almacenaban cerca de frutas y verduras listas para comer, y no se utilizaba un termómetro de sonda para garantizar que los alimentos se mantenían acorrecta temperatura.

El restaurante fue ordenado para:

Dejar de usar limpiadores que no sean seguros para los alimentos.

Proporcionar un termómetro.

Almacenar el pasto de trigo en un estante inferior para evitar la contaminación.

Y vuelva a etiquetar las botellas para identificar qué productos químicos hay en el interior.

El sitio web de Sani-Stuff indica que el producto químico solo debe usarse para desinfectar superficies duras en lugares como restaurantes u hospitales, y que podría causar quemaduras graves en la piel y daños en los ojos, y no debe inhalarse.

Un portavoz de AHS dijo que la ubicación de Booster Juice cumplió con los pedidos y que la inspección fue el resultado de una sugerencia del público.

"La cantidad de desinfectante que pudo haber estado en contacto con los alimentos estaba en una concentración muy baja y no presentaba un problema de salud significativo", se lee en una declaración de AHS.